събота, 21 май 2016 г.





Много тайни крият мощите на Св. Константин-Кирил Философ



                                               Константин-Кирил и Методий пред вратите на Рим (Ватикана XI век)


         Св. Константин - Кирил Философ умира на 1 февруари 869 в Рим.
Тази година се навършват 1147 години от неговата смърт. Погребан е в базиликата"Сан Клементе".
Всеки опит на българската държава да получи макар и частица от мощите му досега претърпява неуспех.
От страна на Ватикана официалният отговор е, че има само една костица от ръката на светеца.
На сътворената от Св. Константин-Кирил писменост – азбуката глаголица, заедно с брат си превеждат църковни книги за богослужението, които спомагат за разпространението на християнството в целия славянски свят.
Но преди това азбуката и книгите трябвало да бъдат благословени от папа Андриан в Рим. Задачата е много деликатна и изисква нещо много специално, за да се отворят вратите на Вечния град пред Кирил и Методий. Вероятно на самия Кирил е била идеята
да се отиде при папа Андриан със специален дар
– мощите на Св. Климент Римски, който е вторият папа (от 88 до 97 г.), ръкоположен от Св. Петър. По заповед на император Траян (53-117) е изпратен на заточение в Крим, където продължава да проповядва християнството и имал голям успех. Тогава по заповед на Траян е хвърлен в Черно море с котва на шията. Кирил очаквал, че ще открие мощите на Св. Климент и ще ги предаде като дар на папа Андриан. Доц. д-р Алексей Стоев, който води националния отбор на олимпиади по астрономия, разказва, как
при едно състезание в Крим били заведени в музея на градчето Симеиз
В специална витрина било показано как всъщност самият Кирил е извадил мощите на Св. Климент от морето с водолазен звънец за подводна работа.
Самото търсене на мощите е равнозначно на подвиг – казва д-р Стоев. Става въпрос за един залив, известен днес като Синият залив. Дори и да ти е посочено мястото от местното население, пазещо 800 години паметта за това къде са хвърлени мощите, трябва да ги намериш на дъното.
Св. Кирил открива това място, спуска се с бъчвата – водолазен звънец
събира мощите и ги изважда на повърхността. Целият този процес е описан от Кирил в неговата творба „Слово за пренасяне мощите на Климент Римски“ от първо лице. Но странно е, че учените не правят тази връзка. И наистина, когато братята Кирил и Методий отнасят блажения ковчег с мощите на Св. Климент, пред портите на крепостните стени ги чакат всички граждани на Рим със запалени свещи в ръце заедно със самия папа Андриан. В Рим вече е била приготвена базиликата „Сан Клементе“ за мощите на Св. Климент Римски.
След близо година Кирил умира на 42 години и е пренесен в същата тази базилика
„Сан Клементе“ е и манастир, който се обслужва от ирландски орден, разказва дългогодишният преводач в нашето посолство в Рим Асен Марчевски в своята забележителна книга „Италиански потайности“. Всяка година посолството иска разрешение за почистване на криптата, където е гробът, във връзка с официалната българска делегация, която идва тук на 24 май. Игумен на манастира по това време бил отец Леонард Бойл, ирландец, приятел на Марчевски. Веднъж
„бригадирите“ от посолството решават да поместят плочата на саркофага
Оказва се, че е празен. Марчевски се среща с падре Бойл и споделя с него съмненията си, че мощите на Св. Кирил не са в криптата. „Разбира се, че не са долу“, казал падре Бойл, който в историята с мощите на Св. Кирил изиграва важна роля.
През 1809 г. Наполеон навлиза в Италия, обявява я за своя и достига Рим. Тук той решава да построи триумфална арка около Колизея и от нея да започва голям булевард, който да води към Неапол.
В плана той минавал точно през базиликата „Сан Клементе“
Работата започнала. Ватиканът дава разрешение римските аристократи да спасят по домовете си всичко ценно от манастира и от църквата. В италианската кампания обаче Наполеон търпи поражение и френската армия се оттегля. Част от спасените реликви са върнати, а друга част не.
Падре Бойл е назначен за игумен на манастира през 1962 г.
Обикалял антикварните книжарници в Рим и събирал всичко, свързано с базиликата „Сан Клементе“. Така попада на литография с изображение на базиликата и я купува. На гърба й той открива надпис: „Фамилия графове Винченци, от базиликата „Сан Клементе“ – инвентарен номер 7″. Решава, че в графското семейство може да има и други предмети от базиликата. Оказва се обаче, че семейството отдавна е напуснало Рим и адресът им е неизвестен. От възрастен портиер разбира, че графското семейство е заменило къщата срещу замък около градчето Канобио, до езерото Лаго ди Комо. Когато посещава семейството, те го водят в малка църквица извън замъка. Покрай други предмети от „Сан Клементе“
той се натъква на ковчеже с надпис: „Reliquie di San Kirillo“ – мощи на Св. Кирил!
Дни след това специална група от Ватикана прибира сандъчето с мощите и ги връща в „Сан Клементе“. В момента те не са долу, в криптата, където българските делегации поднасят своите цветя. Те са зазидани в олтара на светците Кирил и Методий, вляво от вратата на първия етаж, под стенописа на светите братя. Падре Бойл открива само част от мощите на светеца, разказваше приживе Асен Марчевски, и доколкото зная
не само костна фаланга от пръста, както твърди Ватиканът, а ръка на светеца
Падре Бойл говореше за сандъче, а не за кутийка, в която се съхраняват малки части от мощите на светците. Падре Бойл е споделял с мен, казва Асен Марчевски, че има предположения за това, че останалата част от мощите на светеца са в Гърция. Първоначално са били съхранявани в богата гръцка фамилия от Солун, а след това били предадени за съхранение в някакъв манастир.
НБП, Донка ЙОТОВА


        Параклисът в базиликата "Сан Клементе", където се предполага ,че в действителност са мощите на Константин Кирил Философ.



                                                Подземието с гробът на Константин Кирил Философ.


   Гробът, край него има каменна маса цветна мозайка с ликовете на двамата братя, паметна плоча поставена от България и други по-малки плочи с благодарствени слова от други народи.


                16.05.2016 г. Поклонение на президента на Република България Росен Плевнелиев на гроба на Константин Кирил Философ.
Гробът



                                                                  Стъпалата водещи към подземието.


                                                                              Базиликата "Сан Клементе"


                Каменна кутия до входната врата на базиликата "Сан Клементе" с издялани на старобългарски език букви описващи пътя на Константин Кирил до Рим .



Посещение на официалната българска делегация във Ватикана 2016-та година.






Няма коментари:

Публикуване на коментар