четвъртък, 9 юли 2015 г.

             Русия , Франция ,Китай и САЩ - искат                Бокова за генерален секретар на ООН ,
         Великобритания единствена предлага и                  Кристалина Георгиева за поста .


           България в Геополитическия покер  
                                                                                
                                                                                                                    









На 17 юли 2015 г. френският президент Франсоа Оланд ще връчи отличието Командор на Ордена на Почетния легион на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Това е ясен знак за подкрепата на Франция за кандидатурата на Бокова за генерален секретар на ООН, пише вестник „Фигаро”.


През май единствено тя придружаваше генералния секретар на ООН за срещата му с руския президент Владимир Путин.

През септември ще бъде ред на американците да ѝ връчат престижната награда на еврейската общност „Симон Визентал”, 

 " ПРЕСА "

                                                                                                                             



„Гардиън”: Две българки се борят за шеф на ООН

Източна Европа е следващият регион с ред за лидерство, ако се спази принципа на ротацияДве българки оглавяват списъка със спряганите имена на жени кандидатки за поста генерален секретар на ООН. Това се посочва в пространна статия на лондонския вестник „Гардиън”, посветена на предстоящата процедура по избор на наследник на Бан Ки-мун, чийто мандат изтича в края на 2016 година.Едното цитирано име е на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която вече получи подкрепата за поста от правителствата както на Бойко Борисов, така и на Пламен Орешарски. Вестникът обаче посочва и нашия еврокомисар Кристалина Георгиева като вероятен кандидат с всички шансове за победа.

Изданието подчертава, че в момента тече кампания следващият шеф на ООН да бъде жена, като тя все повече набира сили. Освен това именно Източна Европа е следващият регион, на който вероятно ще се падне ред за лидерство, ако се спази възприетият още от 90-те години принцип на ротация и справедливо представителство на регионите.

В момента Съветът за сигурност на ООН извършва зад закрити врати процеса на подбор на кандидатите, преди да представи своя избраник пред Общото събрание. Селекционният процес обаче е непрозрачен, недемократичен и политизиран, което намалява шансовете да се постигне желаното равенство между половете, коментира „Гардиън”.
  " БЛИЦ"


                                                            * * * * *


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4889679


Марджъри Марголис: Когато стане дума за заместник на

 Бан Ки Мун, Бокова е в списъка на всеки


( част от интервю на в. "24 часа" )

Марджъри Марголис говори пред конференцията в София.

Марджъри Марголис е бивша журналистка, носител на 5 награди “Еми” за своята работа. След 25 г. в журналистиката, през 1992 г. тя се състезава за място в американския Конгрес и успява. По-късно става основател и председател на Women's Campaingn International - група, която се занимава със защита на правата на жените по света чрез образователни кампании и обучения. Г-жа Марголис е преподавател в Университета в Пенсилвания и един от най-отявлените защитници на правата на жените.

- С г-жа Бокова ви свързва дългогодишно приятелство. Какво мислите за нейната кандидатура за генерален секретар на ООН?
- От време на време човек се нуждае от някого “на когото му се получава”. На нея “определено й се получава”. Тя е скромна и страхотен работяга, разбира нещата. Тя е изключителна. Работя доста време в ООН. Нейното име се появява винаги, когато става дума кой да замести Бан Ки Мун. Хората обсъждат тази тема помежду си, но тя е човек, чието име со появява в списъка на всеки.
        .....
- Вероятно имате подкрепата на Хилари Клинтън...
- Тя е страхотна.
- Всъщност сте във фамилна връзка - вашият син Марк е женен за дъщеря й Челси...
- Така е.
- И г-жа Клинтън ви подкрепя в идеите, които защитавате...
- О, (усмихва се) аз подкрепям нейните идеи...
- Ако позволите една шега - като защитник на правата на жените трябва да подкрепяте снаха си Челси, но като майка трябва да сте на страната на сина си... Няма ли конфликт на интереси?
- Не, не - Челси е страхотна, те са чудесна двойка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар