сряда, 7 януари 2015 г.

"Гардиън": Ирина Бокова е водещ кандидат за шеф на ООН


Вторник, 6 Януари 2015 

Водещият кандидат за поста генерален секретар на ООН на този етап е българката Ирина Бокова, която сега е генерален директор на ЮНЕСКО. Така в. "Гардиън" коментира спекулациите в Нова Зеландия, че бившият премиер на страната Хелън Кларк може да реши да се кандидатира за шеф на Световната организация. 
Сега Кларк е шеф на Програмата за развитие на ООН. За новозеландците тази възможност е тема за размисъл, отбеляза в. "Хералд". Би ли могло това да се случи, пита вестникът и отговаря: да, но няма да е лесно. 

Сегашният премиер Джон Кий заяви, че страната ще подкрепи Кларк, ако тя реши да се кандидатира за поста генерален секретар на ООН. 
Източник: Блиц



Erdogan_Bokova


Сътрудничеството между Турция и Юнеско за опазване на световното културно наследство и в полза на мира и стабилността в региона беше основен акцент в официалната среща на генералния директор на Юнеско Ирина Бокова и турския президент Реджеп Ердоган в Анкара.
В официалния разговор, продължил повече от час в президентския дворец в турската столица, Ирина Бокова и Реджеп Ердоган обсъдиха ситуацията в Сирия и Ирак, огромната хуманитарна криза, предизвикана от растящия брой бежанци, които в Турция са вече над милион и половина, както и възможностите за опазване на богатото културно наследство на тези страни.
Ирина Бокова – генерален директор на ЮНЕСКО: “Разговаряме за усилията, които съвместно Турция и Юнеско трябва да предприемат и ще продължат да предприемат за едно по тясно сътрудничество за прекратяване на незаконния трафик на културни ценности от Сирия.
Ирина Бокова акцентира върху нуждата от активизиране на междукултурния и религиозния диалог между, намаляването на нетолерантността между нациите, антисемитизма и ислямофобията. Въпроси, които по думите ѝ, са в центъра на Европейския и световен дневен ред в момента.
Ирина Бокова: “Турция играе много голяма роля в тази област. Тя е алианса на цивилизациите, една инициатива, която беше лансирана през 2006 г., съвместна инициатива на Испания и Турция, в която България също много активно участва наред с повече от 150 държави и с която Юнеско има много активно сътрудничество.
Под мотото да съхраним миналото в името на по-добро бъдеще за всички, пред студенти и преподаватели от университета Кадир Хас в Истанбул , Ирина Бокова отново акцентира върху инициативите на организацията за опазване на световното културно наследство . Подписан бе и документ за създаването в университета на катедра към ЮНЕСКО за популяризиране и управление на световните културни територии. По-късно Бокова бе удостоена с титлата доктор Хонорис кауза на Центъра за древни науки към университета Коч.
Генералният директор на Юнеско бе официален гост днес и на една от големите исторически забележителности на Истанбул – дворецът Долмабахче.
Първият в османската столица, построен през 1853 г изцяло в европейски стил и с невероятно за времето си модерно обзавеждане, газово осветление, централно отопление и асансьор. Долмабахче е бил основна султанска резиденция до 1922г . Дъгогодишен дом и за основателя на съвремената турска държава Кемал Ататюрк. Като музей, днес дворецът се гордее с напълно запазените си пищни зали и най-голямата в света сбирка с кристали от Бохемия и Бакара – свещници, полилеи и дори кристално стълбище!

Автор: Ирина Цонева, оператор: Илия Иванов














                                                                                                                                                                                                 В 2016-та година ООН ще се ръководи от 

                                нов Генерален секретар


Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се срещна с Президента на Русия , Владимир Путин в Санкт Петербург.
Искам да ви обърна внимание да следите изявите на Бокова , защото започна мощна кампания по лобиране сред всички световни общности тя да бъде предложена за Генерален секретар на ООН ,на мястото на Бан Ки Мун .
Има достатъчно основания да считаме ,че Бокова е "ЖЕНАТА СЪС СВЕТЛА КОСА " за която 

говореше пророчицата Ванга !


( снимка : вестник "Стандарт")


Коя е Ирина Бокова ?





Ирина Георгиева Бокова e родена на 12 юли 1952 г. в София.
Дъщеря на видния деец на БКП Георги Боков (бивш главен редактор на в. „Работническо дело“) и сестра на Филип Боков (началник на политическия кабинет на премиера Сергей Станишев).
Завършва Гимназията с преподаване на английски език, София (1971 г.) и "Международни отношения" в МГИМО, Москва през 1976 г.
От 1977 до 1982 г. е трети секретар в отдел "ООН и разоръжаване" на МВнР. До 1984 г. е трети секретар в постоянното представителство на България в ООН, Ню Йорк. До 1990 г. е втори и първи секретар в отдел "ООН и разоръжаване" на МВнР.
От 1990 до 1991 г. е депутат в 7-то Велико народно събрание.
През 1995 г. е секретар на правителствения Комитет по европейска интеграция. Тогава става и заместник-министър на външните работи.
През 1996 г. Бокова е кандидат за вицепрезидент в двойка с Иван Маразов (БСП), губят изборите. Същата година става първи заместник-министър на външните работи.
От 1996 до 1997 година е министър на външните работи.
От 2001 до 2005 година е народен представител в 39-то Народно събрание от "Коалиция за България". В това НС е била в:
Парламентарна група на "Коалиция за България": член (05 юли 2001)
Парламентарна група на "Коалиция за България": секретар на ПГ (05 юли 2001 - 18 май 2005)
Комисия по европейска интеграция: член (20 юли 2001 - 18 май 2005)
Комисия по външна политика, отбрана и сигурност: заместник-председател (20 юли 2001 - 18 май 2005)
Делегация в Съвместния парламентарен комитет България - Европейски съюз: заместник-председател (03 август 2001 - 18 май 2005).
От 2005 година Ирина Бокова е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция и постоянен представител на Република България към ЮНЕСКО.
На 22 септември 2009 година българският посланик във Франция Ирина Бокова беше избрана за генерален директор на ЮНЕСКО. Бокова получи 31 гласа в 58-членния Изпълнителен съвет на организацията при петия, последен тур на гласуването. Другият кандидат, египетският министър на културата Фарук Хосни, смятан  за големия фаворит в борбата, събра 27 гласа. 62-годишната Бокова става първата жена, избрана начело на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата в 69-годишната й история.

Ирина Бокова е омъжена, с две деца.



Ирина Бокова без майтап ще стане шеф и на ООН

12.01.2015 г.

Преди шест години написах един текст със заглавие "Ирина Бокова без майтап ще оглави ЮНЕСКО". Онзи ден самата Бокова ми го припомни с думите, че съм бил първият човек, който е повярвал в нейния успех. Така си беше - на кандидатурата се гледаше несериозно в България. Повечето хора мислеха, че е някаква амбиция без особени шансове.
От петък ( 09.01.2015 г.) Ирина Бокова е официален кандидат на България за генерален секретар на ООН. Най-вероятно тя ще бъде избрана след два мандата начело на ЮНЕСКО. Шансовете са много по-големи, отколкото бяха при избирането начело на ЮНЕСКО. Проблемът бе дали българската държава ще я подкрепи, защото, когато правителството на Орешарски я издигна преди шест месеца, имаше гласове против. Всъщност имаше двама други български кандидати - Кристалина Георгиева и Николай Младенов. Те не бяха обявявани официално, но е чиста истина, че са били обсъждани между правителството, президента и други отговорни фактори. В крайна сметка е било преценено, че Бокова наистина има реални шансове заради личните си качества и световна популярност. И Бойко Борисов, и президентът Росен Плевнелиев препотвърдиха, че това е нашият кандидат.
Защо България
има шансове
Защото е редът на Източна Европа да оглави световната организация. В ООН има пет регионални групи - Западна Европа, Африка, Азиатско-Тихоокеанският регион, Източна Европа и Америка. Всички останали региони освен Източна Европа са оглавявали организацията - Западна Европа е имала 4 генерални секретари, Африка - двама, Латинска Америка - 1, Азия - 1. Единствени ние - бедните, потиснати и комплексирани източноевропейци, не сме били начело на "световното правителство". Почти сигурно е, че този път генералният секретар ще бъде източноевропеец.
Избирането на генерален секретар става чрез отрицателен вот от петте страни - постоянни членки на Съвета за сигурност. Това са победителите в последната световна война, които са и основателите на световната организация - САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция. Те трябва да посочат един кандидат, срещу когото никой няма нищо против. После Общото събрание на ООН утвърждава избора на Великите сили. Гласуването между постоянните членове става с "къса клечка". Избраният не трябва да има нито една "къса клечка" за себе си. Истината е, че е резултат от дълги и сложни преговори между петте сили. Кандидатът трябва да е приет от всички, но същевременно да не е твърде близък до някоя регионална или глобална сила или група. Западът - САЩ, Великобритания и Франция, обикновено е сравнително единен. Тоест бъдещият кандидат трябва да е приемлив за три групи - Русия, Китай и западните сили.
Истината е, че Русия ще има решаващата дума в това гласуване този път. Русия принадлежи към групата на Източна Европа. Преди броени дни Русия се включи в обща декларация на регионалната група, че се настоява избраният кандидат да е източноевропеец, което е позитивен сигнал. Но предвид украинската криза и изострените отношения на Кремъл и Брюксел преговорите ще са много трудни и руската позиция не може да бъде предпоставяна. Последните разправии около "Южен поток" може да са повод Русия да се противопостави на български кандидат. Но от друга страна, за руснаците България е доста по-приемлива, сравнена с Полша и Прибалтика. Така че стигаме до ролята на личността в историята.
Защо Бокова
има шансове
Общата нагласа е този път за генерален секретар да бъде избрана жена или поне гей. Настроенията сред дипломатите в световната организация са, че е крайно време на нейната 70-годишнина тя да бъде оглавена от жена. Заради издигането като основна тема на организацията на предотвратяването на насилието даже идеята за полово равенство може да се окаже по-важна от принципа на регионалния паритет. Затова няколко жени от Латинска Америка също ще се кандидатират - например чилийската президентка Мишел Бачелет и колумбийската външна министърка Мария-Ангела Холгун Кюелар. Както и силната кандидатура отпреди седмица на новозеландката Хелън Кларк, шеф на ПРООН - програмата на ООН за развитие.
Вероятно Великобритания и Франция ще подкрепят кандидат жена от Източна Европа заради солидарноста в рамките на Европейския съюз и декларираната подкрепа за половата равнопоставеност.
Колкото и да е неочаквано, Бокова има почти безрерзервна подкрепа от Китай, твърдят дипломати от Ню Йорк. По време на работата в ЮНЕСКО е била много харесана от китайците заради програмите за образование на жените.
Остават САЩ и Русия. Заради войната в Украйна ще е доста трудно да се намери приемлив и за двете страни кандидат. Сръбският кандидат - Вук Йеремич, бившият министър на външните работи, със сигурност ще получи вето от САЩ заради т.нар. стратегическо партньорство с Москва. Данило Тюрк, бившият президент на Словения, би могъл да бъде предпочетен от Москва, но пък за негово съжаление е мъж и не знае френски.
Бокова би могла да бъде подкрепена от Москва - тя е завършила МГИМО, тоест е руски възпитаник - говори руски толкова добре, колкото английски (завършила е и "Харвард"), както и испански и френски. Има два добри знака от страна на Москва - факта, че Русия подкрепи общата декларация на източноевропейците и срещата на Путин с Бокова преди месец. Но това са още само знаци. Мачистките стойки на руските официални власти и кампанията против толерантността може да бъдат изтълкувани като знаци против идеята кандидатът да бъде жена.
САЩ по-скоро ще подкрепят Бокова, особено ако е приемлива за Москва. Избирането в ЮНЕСКО стана с решаващата подкрепа на Хилари Клинтън. Гласуването в ООН ще бъде преди американските избори, на които Хилари Клинтън вероятно ще бъде кандидат за президент. Дори и да загуби изборите от кандидат на републиканците, решението за ООН ще се вземе от доминираните от Демократическата партия дипломати. Бокова има топли отношения с много от тях.
Много показателен за настроенията в САЩ е една статия-прогноза от бившия полски президент Александър Квашневски в "Уолстрийт джърнъл", най-важния вестник на света. Квашневски казва буквално следното:
"Понякога изглежда, че за останалата част от Европейския съюз разширяването на изток означава само приток на работна ръка след присъединяването на нови страни. Истории за работници мигранти от по-новите страни членки, които заемат работни места и се възползват от облагите на своите западни съседи, пълнят вестникарските страници във Великобритания и на други места. Но данъците, които тези работници плащат в страните на пребиваване, са по-високи от социалните плащания, които получават, а също така и от паричните суми, които изпращат в собствените си страни. Ако не друго, те субсидират системите за социална сигурност на Европа на изток и на запад. Хората от Централна и Източна Европа не считат за необходимо да се извиняват, че упражняват правото си да работят за по-добро бъдеще. Добре ще бъде, ако останалата част от Европа се поучи от тяхната енергия и оптимизъм. Това самочувствие проличава сега в издигането на политици от Централна и Източна Европа на ръководни международни позиции. Допреди известно време кандидати от тези страни можеха да заемат само символични постове в по-ниските нива на международната администрация, но сега те са на ръководни длъжности заради своите заслуги и опит. Туск, министър-председател на Полша от 2007 до 2014 г., беше избран, защото беше най-добрият сред останалите кандидати. Той постигна същия успех както Йежи Бузек, бивш министър-председател на Полша, който беше президент на Европейския парламент от 2009 до 2012 година. Четирима от шестимата вицепрезиденти в новата Европейска комисия са от Централна и Източна Европа.
Тази тенденция се наблюдава не само в Европейския съюз, но и във всички големи международни организации. Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и бивш външен министър на България, е в момента с втори мандат, като оценката за нейната работа е много висока. България я номинира за наследник на Бан Ки Мун на поста генерален секретар на ООН.
Всеобщо е мнението, че тя е водещият кандидат за тази позиция. При нейна победа тя ще стане първата жена и първият източноевропеец на този пост. Крайно време е регионът да получи тази висока чест.
24 часа

1 коментар:

  1. Аман от манипулации... Дано прекомерната платена реклама на тази кампания накара повече хора да се замислят кой всъщност има интерес от нея...
    Щом се налага да се призовават нумерологията, Ванга, Левски и т.н. за да се изтъкната доводи "в полза" на кандидатурата на И.Бокова... то... какво да се коментира повече?

    ОтговорИзтриване