петък, 5 декември 2014 г.

       
Революционната дейност на Васил Левски и Златното сечение 











       По въпроса за златното сечение са писали други. 
Ние ще се задоволим да отбележим само, че неговият математически израз е представен от следната числова редица: 2/3, 3/5, 5/8, 8/13, 13/21 и т. н., която в крайна сметка води до едно и също реално число - М = 0,618. 
         Любопитно е обаче, че тази периодичност се покрива (съвпада) изцяло с цялата съзнателна революционна дейност на Апостола - като се започне от началото - 1861 г., и се свърши с годината на неговата смърт - 1873.
Но нека вникнем по-внимателно!


         Ако приемем горното за достоверно (в което ще се убедим след малко), златното сечение би трябвало да мине някъде помежду двете дати, т. е. в строго определена точка - година, месец, ден, час, минута и секунда.
       Припомнете си кога Левски изоставя остарялата “четническа тактика” на Раковски и поема пътя на подготовката за всеобщо въоръжено въстание, т. е. кога узрява в главата му тази “стратегическа мисъл”? 
   - Не е ли 1868-то лято? 
   А нима въпросната година не дели на два различни периода, издълбани сякаш във времето, но и заключващи изцяло в цялост дейността на Левски? 
       И не са ли двата периода с продължителност съответно 8 и 5 години?!...
   Ако е всичко тъй, нека отнесем по-малкото към  по-голямото, т. е. 5:8. 
   -  Не се ли получават 0,625! 
   Вярно, пропорцията на златното сечение е 0,618, но ако боравим с по-точни данни (месеци, дни часове), неминуемо ще стигнем и до точната пропорция. 
      Нам обаче стига и това, за да заключим:

ЗЛАТНОТО СЕЧЕНИЕ ПРЕСИЧА КАТО МЕТЕОР ГОДИНАТА 1868 -
годината, в която Левски взе съдбовното решение. Защото той сля в неразривно единство мислите си, чувствата си, своето битие и съществувание с идеята за свободата на поробена България.
       Не са ли това белезите на златното сечение, макар че не прибавихме и личните му качества!!!
        В математиката златното сечение е известно като деление на отсечка в крайно и средно отношение.  
        Ето и двата периода в дейността на Левски, изразени в цифри:

І-ви период - от 24.ІІ.1861 г. до 19.VІІ. 1868 г., т. е. 7 години, 4 месеца и 24 дни;

ІІ-ри период - от 19.VІІ. 1868 г. до 6.ІІ. 1873 г., т. е. 4 години, 6 месеца и 18 дни. Или всичко - 11 години, 11 месеца и 12 дни. 
(Когато работим с точност - часове, минути и секунди - дните ще бъдат също 11.) Като превърнем дните и месеците в години, получаваме: за І-ви период - 7,40, за ІІ-ри период - 4,55, а за цялото - 11,95.
За пропорцията на златното сечение беше валидно:


24.ІІ.         19.VІІ.                      6.ІІ.
1861 г.        1868 г.                 1873 г.


; = = М



Оттук и
4,55
= 0,615
7,40
= 0,619
средно аритметично - 0,617
7,40
11,95

           Само при това съотношение е възможно единство между цялото (дейността на Левски) и неговите части (двата периода). 
        Следователно, според златното сечение, Левски е работил за освобождението на България 11 години, 11 месеца и 11 дни! 
     Ако се борави с точност часове, неминуемо ще стигнем и до прословутото 0,61803398875. 
          Тогава ще узнаем в кои часове, минути и секунди на деня Левски взема двете решения, както и в кой час, минута и дори секунда е обесен “от уста” на 6.ІІ. в София.                 Впрочем вижте къде се намира Левски на 19.ІІ. 1868 г. и Вие ще отгатнете и мястото; за началото - 1861 г., знаем с положителност, че е в Карлово.
          Съвсем естествено златното сечение не минава през 1869 г., когато Левски пристъпва към създаване на първите революционни комитети, както не сочи и документираната дата 19.ІV. 1861 г. (когато се разстригва), за начало на неговата революционна дейност, защото делата са плод на мисълта, т. е. те са следствие и хронологически стоят след нея.
       Току-що установихме, че на 19.ІІ. 1868 г. ст. ст. Левски скъсва окончателно със старата идеология и е готов да пристъпи към създаването на Вътрешна революционна организация. 
        Липсват само нужните средства (пари), за да се впусне към изграждането на първите комитети. 
        Златното сечение сочи тази дата като главен вододел в неговата революционна дейност. 
        Предхождащите трагични събития се явяват като последен, мощен тласък. (До 18.VІІ. 1868 г. четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа е напълно разбита; Х. Димитър е убит, а Караджата - смъртно ранен.)
        Благодарение на златното сечение можем със сигурност да кажем каква е била политическата тема на разговор между Ботев и Левски в запустялата воденица край Букурещ през есента на 1868 г., т. е. непосредствено преди 11.ХІІ., когато Левски, снабден с 30 лири от Димитър Ценович, предприема Първата си обиколка из страната. 
          Безспорно Ботев е първият революционен деец, пред когото Левски излага подробно стройната стратегия и тактика на Вътрешната революционна организация. Оттук и отличната осведоменост на Ботев, който две години след “смъртта” на Левски пише: “Ние виждаме, че тутакси после 1 8 6 8 г. апостолите като Левски и Ангел Кънчов в късо едно време покриха България с цяла мрежа революционни комитети, които бяха следствие на съчувствието към революцията...” (Хр. Ботев, Съчинения, т. ІІ, С., 1958 г., стр. 182; в. “Знаме”, І бр. 22 от 13 юли 1875 г.)
        Златното сечение внася пределна яснота и по въпроса - защо Левски не се включи в четата на Х. Димитър и Ст. Караджа, както и по редица други въпроси, но това сега не е предмет на нашето изследване.
                              И така,

ЦЯЛАТА РЕВОЛЮЦИОННА ДЕЙНОСТ НА В. ЛЕВСКИ И САМАТА МУ “СМЪРТ” СА ИЗТЪКАНИ ОТ
ЗЛАТНОТО СЕЧЕНИЕ!

                        Това е новото за Левски, неоткрито и неказано до днес, и точно то трябва да се има в предвид, когато се “тръгва” към Апостола! 
                     Защото него го роди Епохата! 
                     А не всяка епоха ражда такива титани!
            Нека допуснем, че нямаше предателство, че Левски бе останал жив и осигуреше нужното оръжие, и че подготовката вървеше с пълен ход. Кога би избухнало въстание?!              Не може да няма отговор на този въпрос, защото делото на Левски съвсем не беше случайност.
       Точният отговор намираме пак в пропорцията на златното сечение. 
      Пресметнете сами: 
     След 5/8 следва пропорцията 8/13, т. е. 8 + 13 = 21 години. 
        Когато вземем началната година от революционната дейност на Апостола - 1861 + 21 години се получава 1882. 
            Следователно, за да бъде въстанието успешно, вторият “сблъсък” (първия - бесилката - “прескочихме”!) е трябвало да се извърши в края на 1881 и началото на 1882 година.  
       Няма как да не се е въртяла подобна мисъл в главата на Апостола; през 1873 г. то е било невъзможно (сам Левски потвърждава това в писмата си - не е било “приготвено”).      Така че, без да съзнава, Левски е готвел освобождението на България в “чест” на нейната 1200 годишнина. 
          Това сочат данните и, Вие можете да считате тези изчисления за дилетантски, но именно в тях, в златното сечение, е същността на Левски!
            Ето главната причина за явлението, чудото, гения Левски! 
             Защото той е феномен! 
         Тепърва това “чудо” ще бъде подробно изследвано, но още отсега е ясно - Левски е онази грандиозна политическа фигура, която единствена във всемирната история, за всички времена и народи, успя да вмести своята революционна дейност в контурите на такъв забележителен творчески метод, какъвто се явява златното сечение! 
          Тук се крие и цялото обаяние на Апостола! 
         Та той порази дори и своите политически противници - турските съдии и управници! 
       Без съмнение, това е и причината, загдето не го изобразихме, както подобава, досега.

                                                                                              Виктор Стоилов Петров (sokleto)


Няма коментари:

Публикуване на коментар