сряда, 1 февруари 2017 г.

Курна.                               Курна

                       Тази публикация на моят много добър приятел и колега Георги Савов в страницата във Фейсбук на нашият сайт https://www.vasillevski.eu ме наведе на такива дълбоки разсъждения, че чак аз се учудих на откритията , които направих впоследствие!
Но  първо материалът на Жорката :През 1940 г. племенницата на Васил Левски, София Зидарова, дарява това тасче за вода, което е използвал Апостола. То е изработено от мед и e калайдисано отвътре и отвън. Има полусферична форма, без дръжка, със закръглено дъно. Малките му размери го правят удобно за носене и в същото време необходим предмет на духовника, учителя, пътника и революционера Васил Левски. Днес се съхранява в Националния военноисторически музей в София. Тук, търсейки информация за тази вещ, попаднах на две различаващи се тези. Според едната, базирана на спомените на един от участниците в Хитовата дружина – хаджи Васил Николов, отнасящи се за 1867 г., Левски обичал да пие студена вода от планинските потоци и използвал за целта това малко медно съдче с диаметър едва 12-13 см. Другата версия гласи, че Апостола не е обичал да пие студена вода и затова използвал малкото тасче, за да "отвърне" водата, тоест да я позатопли.


Снимка на Васил Левски - документи, история и настояще.

Снимка на Васил Левски - документи, история и настояще.
                                           Револвера на Апостола


Та ето това тасче на Апостола ме върна в спомените ми ,защото в моя роден град имаше турска баня и като дете (още нямаше бани по къщите) майка ми ме пращаше там  всяка неделя , да се къпя с някое по-голямо дете от махалата.
Спомних си, че там имаше такива тасчета за вода с които загребваш вода и се поливаш след като си се насапунисал.
В турска баня се сяда . Къпеш се седнал. 
Водата е до теб в едно , като шадраванче и ти си гребеш от него вода .
Това шадраванче с вода се нарича КУРНА.


                                             Ето за това иде реч: Това се казва КУРНА .

В няколко снимки ще ви покажа бани с КУРНИ.

 Тези бани с курни са последен писък на модата. Не са като в онази турска баня, където се къпех всяка неделя, като дете. Но принципното устройство е едно и също.
Банята е затоплена като сауна, ти си седнал до една курна имаш тасче, като на Апостола, и се поливаш, тъкаш,поливаш ,после сапунисваш и поливаш или както сам си решиш как да се къпеш.

Това не е толкова важно за моя разказ.
 По- важното е да ви преведа през джунглата от заблуждения и промени на вибрации,т.е. на букви, с които е скрит един много важен смисъл на тази дума.
В тълковният речник на българския език е записано следното :


курна

[остар.] Корито под чешма в баня, до което се сяда и от което се гребе вода за къпане - "Сядам до курната"; "Греба вода с таса от курната".

Корито под чешма на баня !!!
Курната е корито,съд под чучура на чешма.

Същото е когато жена застане под фалоса на мъж.
В същност думата КУРна идва от древното наименование на мъжката плодовитост.
Боговете давали на жените да пият мъжкото мляко,и така живи гени от тях се прехвърляли в жените.
Това било един от начините да се подобри човешкият генен фонд.
Жена , която пиела мляко от фалоса на мъж  ставала Курна.
Един вид бременна,но не за раждане , а със знание,защото гените на мъжа носели информацията от ДНК-то на мъжа.
 Точно това представлява курната в банята...


                                       Водата не се разпилява , а се събира в курната.

   Прототипът на съвременната дума курва идва от думата курна.
Но в българският език думите обясняват същността на нещата. Думата курна обяснява моя разказ. Но думата курва, не обяснява нищо.  Тя просто е видоизменена , сменена е буква , за да се прикрие същността на съдържанието и неговия смисъл.
Още повече ,че Църквата ,под давление на евреите, е наложила на човечеството , че това е срамно да се прави или да се говори.
По този начин е направен опит да се прикрие един Божествен акт.
Но иначе църквата не се свени на средата на площада "Свети Петър" във Ватикана да издигне един огромен фалос ,като паметник и като слънчев часовник.
  И в трите снимки на бани с курна ,които ви показах има специална зона, която е обозначена като Кръст или като Център. Което издава мястото където мъжът застава за да даде на жената да пие от млякото му .
Но това е много дълга тема и аз само я загатвам сега , а ще ви я развия подробно за деня на любовта Свети Валентин, който е измислен празник ,за да се прикрие истинският ритуален празник на българите , Трифон Зарезан .


Сродните думи в българския език с корена КУР са много.
Ето няколко от тях :

КУРназ КУРник
КУРорт
КУРбан 
КУРтулисвам (се)
КУРсант
КУРатор
КУРтизанка

Ако се замислите върху всяка една от тях , ще откриете допирни точки с това, за което ви разказах.01.02. 2017
София                                                           Додекаедър
Няма коментари:

Публикуване на коментар