сряда, 2 септември 2015 г.

VESICA PISCIS: ИСТОРИЯ НА ВЕЧНОСТТА В МАЛКО КАРТИНКИ
Рудолф Щайнер казва:
„Хората могат да отхвърлят колкото си искат факта, че Ангелите подготвят в техните тела идеалите на бъдещето, но това е точно така. И наистина при формирането на образите от страна на Ангелите действа един точно определен принцип. Действа принципът, че занапред нито един човек по Земята няма да може спокойно да се наслаждава на щастието, ако други хора край него са нещастни. В сила влиза импулсът на абсолютното братство, абсолютното единство на човешкия род, на правилно разбраното братство, що се отнася до социалния ред в условията на физическия живот. Това е едното, едната гледна точка, от която ние виждаме как Ангелите пораждат образи в човешкото астрално тяло.
Обаче съществува и един втори импулс, според който Ангелите насочват своите действия, а именно: те преследват определени цели не само по отношение на външния социален живот, но те преследват определени цели също и по отношение на човешката душа, по отношение на човешкия душевен живот. Що се отнася до душевния живот на хората, чрез образите които влагат в астралното тяло, Ангелите преследват друга цел: занапред всеки човек да вижда във всеки друг човек скритото божествено начало." (Из „Какво върши Ангелът в нашето астрално тяло", лекция от 9 октомври 1918 година, изнесена в Цюрих.)
Откакто се помня моят Ангел-закрилник и водач, когото някои читатели вече познават като Валин, влага в астралното ми тяло образа (или по-точно символа) Vesica Piscis (букв.: мехур на риба; риба от пресичащи се кръгове). Първите ми спомени за видение с този символ са от времето, когато бях на 5 или 6 годинки – ако не се лъжа още не бях тръгнал на училище, но вече можех да чета. И докато си играех сред цветята на село, си представях как един ден ще пиша мои книги – някак знаех, че първата ще е с тъмно червена корица, на която ще седи този образ, този вечен символ. Е, случайно или не, така и стана.
Тогава, разбира се, нито знаех какво означава Vesica Piscis, нито го бях срещал в някоя книжка, по телевизията или от друго място. И през ум не ми е минавало, че това е образ, вложен от Ангелите. До юношеските ми години бях напълно убеден, че този символ „сам съм си го измислил". В известен смисъл едва ли има човек на земята, който може да изброи хилядите му възможни тълкувания – но още като дете знаех, че е много, много важен. Днес категорично мога да заявя: Да, Vesica Piscis е вечен символ!
1. Vesica Piscis може да се изобразява с хоризонтално разположени кръгове. Така формата, която образуват пресичащите се кръгове, наподобява бадем, някои намират прилика с женски полов орган, трети – с „тесните врата" към Царството Божие. Когато кръговете са разположени вертикално, формата на мястото, което си споделят, прилича на човешко око. Тогава възможните тълкувания са други.
2. Понякога Vesica Piscis се изобразява без кръговете, а само с „бадема". Този „бадем" може да се разглежда и като листенце в т.нар. Цвете на живота.
3. Цветето на живота в храма на Озирис, Абидос, Египет. Vesica Piscis е градивният елемент на всички Божи творения – геометричният символ, от който произлизат всички други образи.
4. Vesica Piscis в центъра на перфектните художествени композиции.
5. И отново Vesica Piscis успява да се намести във всички форми на окултната и свещена геометрия.
6. Този символ ни отвежда и в културата на Древна Индия. Знакът с ръцете на картинката, когато пръстите сочат нагоре, навява помисли за Мъдростта. А ако го направите с пръстите надолу – получава се форма на стилизирано сърце: Любовта.
7. Употребата на Vesica Piscis в гностичното християнство през първите векове след Христа е била толкова широка, че символиката е възприета и в по-късните догматични култове към Христос – религиите.
8. Масонските символи на различни ложи също не могат да минат без Vesica Piscis.
9. Черните окултно-политически и окултно-икономически братства изобщо не са невежи за свещената геометрия. Друг е въпросът, че я прилагат за техни си някакви цели…
10. Обелискът в политически Вашингтон е в центъра на Vesica Piscis. И отново във Vesica Piscis същите тъмни среди изграждат Новия световен ред – царството на Антихриста.
11. Мракобесният йезуитски орден може да е потаен, но набитото око на вашия Стопанин не пропуска да забележи, че обелискът на площад „Свети Петър" във Ватикана е в центъра на „невидим" Vesica Piscis.
12. Тайнствени сили оставят странни образи в житата…
13. Vesica Piscis може да се срещне навсякъде в природата. Например в магнитното поле на Земята според физиците.
14. Ще го намерите и във водите от извора.
15. И в художествените хрумвания на архитекти, художници и какви ли не творци по целия свят…
Vesica Piscis: от древността до Вечността. Vesica Piscis: мястото, където се сливат противоположностите в хармония. Vesica Piscis: от Един се раждат многото – многото, които търсят своят Първообраз – Христос. Не случайно Христос е изобразяван във Vesica Piscis. Когато разберем Vesica Piscis, разбираме, че сме излезли от един Бог.
„Що се отнася до душевния живот на хората, чрез образите които влагат в астралното тяло, Ангелите преследват друга цел: занапред всеки човек да вижда във всеки друг човек скритото божествено начало." Добре го е казал Щайнер. И мога да го потвърдя от личен опит. Моят Ангел така дълбоко е вложил този образ в астралното ми тяло, че това е красив „белег", който искам да нося и ще нося, докато стана Божи Син и заживея някъде там – горе, сред творенията на Вечността:
Hourglass Nebula
16. Да, един ден Вечността ще е наша. Тогава ще пътуваме свободни из Всемира. Ще се пренасяме за секунди до най-далечните галактики и мъглявини. Например като тази небула с приканващ и многозначителен Божествен дизайн. Убеден съм, вярвам и знам, че един ден няма да ни трябват телескопи като „Хъбъл", за да виждаме чудесата на всемира, защото ще сме част от тях, сред тях и ще ги живеем. Но първо трябва да минем през Школата на Христос. А още по-рано и през „тесните врата" на Vesica Piscis към спасението.
Хубав символ за хубави идеали.
Източник: http://www.ivanstamenov.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар