понеделник, 8 юни 2015 г.

04.06 2015 г.
Генералният директор на ЮНЕСКО се срещна в Париж с крал Фелипе VI и кралица Летисия, които са на държавно посещение във Франция. Тримата обсъдиха опазването паметниците на културата в зоните на военни конфликти - особено актулна тема заради разрушаването на безценни реликви в Ирак, Сирия, Йемен. На срещата присъства и испанският министър на външните работи Хосе Мануел Гарсия Маргайо



Ирина Бокова се среща с църковния и политически елит на света по пътя си към шеф на ООН .

Това е кабинетът на генералният секретар на ООН , Бан Ки Мун на 38-я етаж в централата на организацията в Ню Йорк . През 2016-та година този кабинет ще се сдобие с нов собственик.
Дали това ще бъде кандидатурата на Ирина Бокова ?

(Очаквайте нови подробности )

Ватикана . 02.03.2015г. 





                                                               с българският патриарх Неофит




В Иран


Хилари Клинтън , сегашният генерален секретар на ООН ,Бан Ки Мун и Ирина Бокова

29. 04 2015 г Елисейският дворец в Париж. С Франсоа Оланд.

Си Дзинпин стана първият китайски президент посетил централата на ЮНЕСКО .




Доктор хонорис кауза в Китай .

  Кремъл . 9-ти май 2015 г . Официален прием на Владимир Путин по повод Деня на Победата


                        Financial Times:


Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова се очертава като фаворит на изборите за генерален секретар на ООН, които ще се проведат през 2016 година, пише Дейвид Кларк от „Фондация Русия“ в блог на вестник The Financial Times, цитиран от Фокус. 
Бокова има много преимущества – солиден опит в ООН, образование, получено в Москва и Вашингтон, а освен това говори свободно френски език. Твърди се, че тя е приемлив кандидат за САЩ и е номинирана от българското правителство – едно от малкото в региона, които поддържат близки отношения с Русия. Източници посочват, че тя има още подкрепата на Полша, която сега е регионален лидер.
Всички сериозни съперници на Бокова от Източна Европа са мъже. Останалите дами са от други региони, като Латинска Америка например. Най-често споменаваното име на жена кандидат е Хелън Кларк – бивш премиер на Нова Зеландия и сега ръководител на програмата за развитие на ООН. Тя също има богат опит в ООН, но нейното настояване за реформиране на Съвета за сигурност може да се обърне срещу нея. Заради факта, че Нова Зеландия принадлежи към западния свят, обаче кандидатурата й може да не удовлетвори желанието на развиващите се нации за скъсване с модела от миналото, в който доминираха англоезичните страни.
Източник: 24 часа
 И ОЩЕ ...
             2016 !  Иде Денят !          
              Една история за Краят на Времената    
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=9038526856962715985#editor/target=post;postID=5369691374992874554;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=39;src=postname

... и още ..



 Ирина Бокова стана кавалер на ордена на почетния легион

https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=9038526856962715985#editor/target=post;postID=8303307252645233051;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=16;src=postname


... и  още ...



http://www.blitz.bg/news/article/347705
10 юли 2015 г.

„Гардиън”: Две българки се борят за шеф на ООН

Източна Европа е следващият регион с ред за лидерство, ако се спази принципа на ротация




Две българки оглавяват списъка със спряганите имена на жени кандидатки за поста генерален секретар на ООН. Това се посочва в пространна статия на лондонския вестник „Гардиън”, посветена на предстоящата процедура по избор на наследник на Бан Ки-мун, чийто мандат изтича в края на 2016 година.Едното цитирано име е на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която вече получи подкрепата за поста от правителствата както на Бойко Борисов, така и на Пламен Орешарски. Вестникът обаче посочва и нашия еврокомисар Кристалина Георгиева като вероятен кандидат с всички шансове за победа.

Изданието подчертава, че в момента тече кампания следващият шеф на ООН да бъде жена, като тя все повече набира сили. Освен това именно Източна Европа е следващият регион, на който вероятно ще се падне ред за лидерство, ако се спази възприетият още от 90-те години принцип на ротация и справедливо представителство на регионите.

В момента Съветът за сигурност на ООН извършва зад закрити врати процеса на подбор на кандидатите, преди да представи своя избраник пред Общото събрание. Селекционният процес обаче е непрозрачен, недемократичен и политизиран, което намалява шансовете да се постигне желаното равенство между половете, коментира „Гардиън”.


http://presa.bg/article/Frantsiya-podkrepya-Bokova-za-generalen-sekretar-na-OON/78391/7/0
Вестник "Преса"
10.юли 2015 г.

"Фигаро":
Франция подкрепя Бокова за генерален секретар на ООН



Президентът Франсоа Оланд ще връчи отличието Командор на Ордена на Почетния легион на българката

На 17 юли 2015 г. френският президент Франсоа Оланд ще връчи отличието Командор на Ордена на Почетния легион на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Това е ясен знак за подкрепата на Франция за кандидатурата на Бокова за генерален секретар на ООН, пише вестник „Фигаро”.

В Ке д'Орсе (Министерството на външните работи) смятат, че тази жена дипломат, франкофон и франкофил, бивш министър на външните работи на България, има най-големи шансове да замести Бан Ки Мун в края на 2016 г.

През май единствено тя придружаваше генералния секретар на ООН за срещата му с руския президент Владимир Путин.

През септември ще бъде ред на американците да ѝ връчат престижната награда на еврейската общност „Симон Визентал”, заключава френското издание.







 (Подробностите предстоят ).

Няма коментари:

Публикуване на коментар