петък, 9 май 2014 г.

                                    ОЩЕ ЗА ВРЕМЕТО 

            http://www.ninti.hit.bg/404.htm


ЗВЕЗДНА ГОДИНА

Понятието звездна година не съществува в историческите източници. Това е едно сполучливо хрумване на Йордан Вълчев.
Повечето от данните потвърждават нейното съществуване. За преки доказателства може да се приемат някои символи на календара свързани с числото 8.
След високосната корекция, на всеки 128 години календарът изостава от реалното време с един ден. Необходима е допълнителна корекция за големи периоди от време. В противен случай след време ще се натрупа голямо отклонение и календарното време видимо ще се различава от реалното, както се получи с юлианския календар.
> Тъй като след първичната корекция календарът изостава, вторичната корекция ще се извършва чрез отнемане на високосни дни от календара.
Маите дават сведение, че на 3172 години отнемат о т календара 25 високосни дни. Т о зи период е достатъчно дълъг, а това означава, че съществуването на звездната година не е прецедент.
В българското везмо съществуват сакрални фигури наречени е лбетици, или мандали. В основата на тези фигури е осмоъгълната, или осемлъчевата конфигурация. Една от тези фигури е символ на дълголетието, което ни ориентира към вечността, която се доближава до понятието ни за звездна година.
В светилището на Тангра от Волжска България, над композицията, символизираща земната година, в дървото е издълбана фигурата канатица, позната ни от чипровските килими. Тази фигура е символ на вечността. Тя се състои от два пясъчни часовника (макаси) и има 8 върха. (фиг.5)

Фигура 5
В унисон с календарното значение на резките, канатицата като символ на вечността визира голям период от време, в който се извършва допълнителна корекция на календара.
Средният пояс в розетката от с.Якимово съдържа 8 сектора, с което символизира звездната година (фиг.18) .
Фигура 18 .

Календарът на поп Минчо съдържа 8 сектора, с което също символизира звездната година. (фиг.13).
фигура 13.

На всяка тераса от пирамидата на Кукулкан (Енки) в Чичен Итца може да се изброят 8 стени състоящи се от 52 плочи. Отново е налице календарното число 8. (фиг. 12)

Фигура 12.
Следвайки логиката на календара, Й. Вълчев допуска, че ролята на 60-годишния цикъл не е само в отмерването на времето. На базата на този цикъл се извършва вековата корекция на календара и поради това той го нарича звезден ден.
Звездната година съдържа 20160 земни години, или 336 звездни дни, разпределени на 12 звездни месеци. Зв. месец има 4 зв. седмици. Зв.седмица има 7 зв. дни.

Анализ на данните:
Между числата 8 и 20160 има еднозначна математическа връзка –1/2.(8!) = 20160. Този факт обяснява значението на цифрата 8 като символ на календара.
> На пръв поглед периода от 20160г. няма астрономическо значение. Но един внимателен анализ показва, че този период отразява с достатъчна точност движението на точката на равноденствието по отношение на земния перихелий.
Нормираният вариант на календара на поп Минчо съдържа редицата от числа 12, 24, 36, 48, 60, 72, 84. Сумата от квадратите на тези числа е 20160, а това е звездната година. Сумата на същите числа е336,колкото са звездните дни в годината (фиг.13).
Изразът 1/2.(8!) съдържа всички необходими данни за устройството на звездната година:
1/2.(8!) = 3.4.5.6.7.8
3.4 = 12 > 12-годишен цикъл
3.4.5 = 12.5 = 60 > звезден ден
6.7.8 = 336 > брой на звездните дни
6.8 = 48 > брой на звездните седмици
4 > брой земни години в годината на Сириус
3 > брой години на Сириус в 12-годишния цикъл
Прецесията на земната ос също може да се изрази с факториелна функция: 36.(6!) = 25920
Отношението на двата периода е
20160/25920 = (1/2.(8!))/(36. (6!)) = 7/9
Както може да се очаква, факториелната функция е свързана и с други оше по-големи астрономически периоди:
–Периодът в който слънцето се придвижва около центъра на галактиката с един градус е 2.(9!) = 725760 , което е равно на 36 звездни години, или 28 земни прецесионни периода.
–Периодът за една обиколка на слънцето около центъра на галактиката е
2.(9!).360 = (9!).(6!) = 261273600г .,
което се равнява на 12960 звездни години. Интересно е числовото съвпадение с прецесията на земната ос, която е 2х12960 земни години.
Главният извод от анализа на данните е, че голям период на корекция на календара съществува. Този период е 20160г.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТАНА ЗВЕЗДНИЯ ДЕН Е 60 ГОДИНИ

Изборът на 12-годишния период се предопределя от движението на Юпитер. Този цикъл обез печава високосната корекция, като 4 -та, 8 -та и 12 -та години са високосни.
Шестдесетгодишният цикъл обезпечава последващата корекция на календара. Изборът на продължителнистта му зависи от числата 12 и 128, а така също и от продължителността на човешкия живот. Периодът от 60 години е една разумна цифра защото:
1. Тази продължителност е съизмерима с един човешки живот.
2. Съдържа цяло число 12-годишни цикли – 5 броя .
3. Съдържа цяло число години на Сириус – 15 броя .
4. Два периода правят 120 години, което е достатъчно близо до периода 128 години, когато календара е изостанал с един ден.
5. собено важно обстоятелство е, че числото 60 е основа на брийната система на щумерите.

ПЕРИОДЪТ НА КОРЕКЦИЯ
НА КАЛЕНДАРА Е 420 ГОДИНИ

Периодът от 420г. е звездната седмица. На пръв поглед тази цифра идва от стремежа звездната година да бъде устроена както земната. Има съществени астрономически фактори, които правят този извод логичен. Този период съдържа 7 зв. дни,но той съдържа и 5 периода от 84 години. Това е аналогия с петте 12-годишни цикли в 60-годишния цикъл.
Периодът от 84 години може да се контролира по движението на Юпитер или Уран:
> След 84 години Юпитер се намира с 30 о напред от стартовата точка, т.е. е напреднал с едно зодиакално съзвездие и в 85 -та година стартира с едно съзвездие напред.
> Уран обикаля около Слънцето за 84г. ,т.е. звездната седмица съдържа точно 5 уранови години.
Тези обстоятелства са достатъчно основание за избора на периода от 420 години.

12-ГОДИШНИТЕ ЦИКЛИ ТЕКАТ В РЕДА ВОДА ОГЪН, ЗЕМЯ, ДЪРВО, МЕТАЛ

Вече изяснихме защо първия цикъл е вода. Ще допълним, че символите на пространството са символи и на бог Енки, а доколкото богът е първичност, то първи е неговият цикъл вода. Този избор дава информация по въпроса кой е създателя на календара.
От гледна точка на космогонията при сътворението на света първо възникват галактиките като множество от звезди. На следващия етап звездите раждат планетите. По-късно на планетите се заражда животът и накрая се появява разума. От тази гледна точка може да се обясни наредбата на циклите в реда: вода-пространство; огън-звезди; земя-планети; дърво-живот; метал-разум. Другояче казано, пространството ражда звездите, звездите раждат планетите, планетите раждат живота, живота ражда разума.
Тази поредица се повтаря непрекъснато. След всеки пакет от 5 цикли идва следващия. На границата между двата пакета има един преход от цикъл метал към цикъл вода, т.е. в теологичен смисъл от разума към бога. Този преход досега не е обяснен.
В даоизма се дава логично обяснение на Великия преход (Тай Цзи), като предел и момент на превръщане на Ян и Ин в своята противоположност.
По подобен начин може да се обясни прехода от цикъл метал в цикъл вода, като среща на бога и разума и преминаването им в техните противоположностти.На границата на този преход бога създава пространството и отново започва вечния кръговрат и движение към следващия Велик предел.
Относно оцветяването на циклите вече изяснихме различието между китайския и българския календар. Ще допълним, че червения, жълтия и синия цвят в българския календар образуват пълен комплект от основни цветове, с които може да се прави цветна телевизия. В китайския календар червения, жълтия и зеления цвят не правят пълен комплект.

Няма коментари:

Публикуване на коментар