събота, 24 май 2014 г.



24 май
(144-я ден на годината! )
( 24 х 6=144 ; 12 х 12 =144 ! )
Помнете :
Празникът се чества за първи път у нас през май 1851 година в 
Пловдив по идея на Найден Геров. 
Като официален празник на България 24 май се отбелязва от 1991 година.









Страници от буквара на Марко Теодорович - един от първите светски славянски буквари, издаден през 1792 г. Букварът заема особено място в усилията за изграждането на модерна българска просветна система, защото е първото печатно учебно пособие, в което църковнославянските текстове се редуват с гражданска кирилска азбука и новобългарска лексика и въвежда елементи на светската система на обучение. (източник: http://www.libsu.uni-sofia.bg/





         Това е най-българският празник ! Честито и успявайте !
... И нека Бог ви пази и даде Време за всичко !












Знам ,че очаквате финалът на разказа ми за Времето . Готов е ! Но когато днес го написах и реших да ви го презентирам се случи така,че земята се разлюля и аз приех ,че това е знак на Времето .

   Краят се отлага ! :)

Сигурно сте разочаровани . Но за компенсация ще ви подаря една велика мисъл на Конфуций :  
"Средата е най-близката точка до мъдростта ; да не стигнеш до нея е все едно да  я преминеш."











Най-големият руски паметник на светите братя Кирил и Методий - в Самара пред входа на храма на светите равноапостоли и първоучители. 













Патриарсите на Русия и България ще отбележат Деня на славянската писменост

Патриарсите на Русия и България ще отбележат Деня на славянската писменост

Денят на славянската писменост и култура традиционно се отбелязва в Русия и други славянски страни на 24 май, в деня на памет на светите равноапостолни братя – „първоучители словенски” през IX век Кирил и Методий.

Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил в този ден ще отслужи Божествена литургия в храма на Христос Спасителя. Заедно с него ще отслужи предстоятелят на Българската православна църква патриарх Неофит,  който е пристигнал на неделно посещение в Русия. Двамата патриарси и ще оглавят тържествата в Москва в чест на общонационалния празник.
На Славянския площад пред паметника на Кирил и Методий ще има молебен, след което ще се изявят детски творчески състави, и церемония по полагане на цветя пред монумента на Солунските братя от чуждестранни посолства. На фона на звучащите държавни химнове цветя в подножието на паметника ще положат представители на дипломатическите представителства на България, Беларус, Босна и Херцеговина, Република Сръбска, Гърция, Македония, Полша, Словакия, Словения, Украйна, Хърватска, Черна гора и Чехия.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/news/2014_05_24/Patriarsite-na-Rusija-i-Blgarija-shhe-otbelezhat-Denja-na-slavjanskata-pismenost-8191/

Няма коментари:

Публикуване на коментар