неделя, 28 февруари 2016 г.






 

Езотерично тълкование на мартеницата



Традицията на закичването с мартенската връв е една от най-старите в българския етносен обичай и е пряко свързана със зачатието, с плодовитостта и с надеждата за богата реколта през настъпващата година. Тя е фалически знак и е най-завоалираният образ на половото единство.
Мартеницата е един от малкото знаци, пряко свързани с чисто прабългарския символ на властта и държавата - конската опашка. Не свободно веещата се, а усуканата в плитка конска опашка! Защото веещата се означава волност, свобода, необвързаност. Сплетената конска опашка е езотеричен символ на държавата и властта, затова тъкмо тя е била сложена за знаме на прабългарската конница - за да означи върховната, божествена, небесна власт на Танг-Ра. Конската опашка и мартеницата са сакрална символика, а не жреческо или ханско хрумване.
Мартеницата е символ на плодородието. Тя е двуцветна - от бял и червен конец, които задължително трябва да са усукани и да се завържат на двоен ключ. Краищата на конците не се завързват на възел. Закичва се само на неомъжени момичета, както и на животни, които трябва да раждат през годината. С мартеница не трябва да се закичват омъжени жени и мъже. Стои закичена, докато момичето види щъркел или друга прелетна птица - знак на зачатието. По този начин младото момиче е белязано, че е сгодено или е невеста (ще ражда) и му се пожелава плодоносна година.
Мартеницата е единство от двойните енергии на човешкия организъм, които управляват процесите на зачатието и живота. Това са Предният среден меридиан (на зачатието) и Задният среден меридиан, наречен още Управител, защото управлява жизнените процеси на организма. Тук са трите потока на свещения огън на живота, наречен Кундалини. В китайската митология това са двата енергийни потока Ян (мъжкият, червен) и Ин (женският, бял). По принцип Ин-потокът, женската плодоносна енергия, се бележи с черно или тъмно, но в мартеницата този цвят се замества с бял, защото момичето, закичено с мартеница, е още девственица.
Усукването на двата меридиана, символизирано чрез цветните конци, е било пожелание за плодоносно полово отношение между мъжа и жената, между женските и мъжките животни.
Мартеницата символизира и едно по-дълбоко равнище на познание, което древните българи явно са владеели - знанието за единосъщието между мъжа и жената, между мъжкото и женското начало в света. Китайският знак на единството между Ян и Ин е символично предаден тъкмо в мартеницата. Двете влакна, усукани едно в друго, имат сечението на знака на хармонизираните енергии Ян и Ин. То дава и знакът на Бога-Отец (Кетер), който е символ на безкрайността и на творческото начало.
Споменахме, че е задължително мартеницата да се завърже на двоен ключ и никога - на възел. Всяка от завитките олицетворява съхраняването на единството във взаимността. Възелът в края на конеца, както днес масово се практикува, означава спиране, завързване, секване на протичащата енергия, затова не трябва да се прави. Това е знак за безплодие и е съществен прийом на черната магия.
В структурата на тази символика може да се вплита и вълната на живота - единството между двете начала, описани по-горе. Вълната на живота се носи в биоструктурата на Земята от зеления цвят (545). Той енергийното подсигурява мартеницата. Така енергиите Ян и Ин - носители на животворното начало, се осъществяват чрез етерната субстанция на планетата. От това произлиза една особеност, която съвремието не знае: мартеницата с два цвята (бял и червен) трябва да се закача, след като щъркелът - символ на скитащите Ян и Ин, бъде съзрян върху зелен храст или дърво, които дават плод, които вече са раждали. В древността тя се е носела до празника на Пролетното равноденствие, когато природата е "зачевала" астрономично. Ако в мартеницата има вплетен зелен конец, тогава се слага под камък - на тъмно, влажно, плодотворно място (третият символ на щъркела - нощта на отсъствието, зимата, сънят).
Хората, които изработват мартеници, трябва да знаят, че зеленият цвят не може да присъства в едноцветното снопче на края, а се вплита само във въженцето по средата. Белият и червеният край са чисти. Споменахме, че тази вълна има математическият символ 545. Това са символите на Любовта (5) и действената проява в живота (4). Така се изразява съкровената тайна на Кундалини, когато я разглеждаме като единство.




1 март- Баба Марта - легенди за мартеницата

Как се носи Мартеница

И до днес българите посрещат месец март закичени с мартеници от прeсукани червен и бял конец. Има и още старинни ритуали, изпълнявани някога в чест на 1 март.
...

Семпла нишка от усукани заедно бял и червен конец – това е "класическата" мартеница, с която българите посрещат 1 март открай време. Сега младите хора обикновено връзват мартеница на китката на ръката. А някога така носели мартеници само децата, момите и младите булки. Ергените навремето връзвали бяло-червена нишка на кутрето на лявата ръка, а женените мъже – на глезена или я скътвали в пояса. Имало и обичай момите да закичват мартеници на пазвата, но непременно отляво, докато невестите закичвали мартениците си отдясно. Съвременните градски жители завързват мартеници на своите домашни любимци. Но и това има своите корени в традицията. По селата открай време връзвали мартеници на шията, по рогата, опашките и краката на крави, овце и на други стопански животни. В първия мартенски ден окичвали с мартеници и най-важните женски вещи – тъкачния стан, хурката. На първи март дори плодните дръвчета в двора осъмвали с вързани на стеблото мартеници.

За съвременния българин мартеницата е преди всичко традиция и символично пожелание за здраве и късмет. Но някога смятали мартеницата за амулет. Вярвали, че тя предпазва хората, добитъка, къщата и цялото стопанство от "злите сили" на отиващата си зима. На някои места я наричат "урочница", защото се вярвало, че предпазва от "лоши очи" и от уроки. От друга страна, обаче, червено-бялата нишка по магически път стимулира плодовитостта, според фолклорните представи. По-образно и метафорично звучи вярването, че мартениците развеселяват баба Марта. Така се нарича месец март в българския фолклор. Баба Марта е пословична с капризния си нрав. Ако се развесели и усмихне, грейва слънце и става топло. Разсърди ли се старицата, докарва студ и сняг. За да я развеселят още повече, някога хората я посрещали и с прострени червени дрехи по стоборите, прозорците и вратите.

В ранното първомартенско утро навън излизали само момите, защото тяхната хубост радвала баба Марта. На шега или сериозно, някога имало обичай дори да "женят" Марта за някой стар ерген или вдовец от селото. Ако след това времето се стопли, значи баба Марта е харесала жениха. Ако пък не го е одобрила, старицата се разсърдвала и зафучавала със снежни виелици. Другаде разказват, че тя си имала двама мъже – един любим и един омразен. Когато срещнела своя любимец, Марта се радвала и докарвала хубаво време. Когато срещнела другия си мъж, тя се разгневявала и връщала зимата. Все така образно се обяснява и обичаят да се палят обредни огньове на 1 март. Казват, че с тях стоплят баба Марта в ранната пролет. Но ако се разшифрова първомартенската обредност, става ясно, че баба Марта всъщност е образ на пролетно-лятното слънце. Затова в някои райони наричали месец март "летник" и го смятали за начало на лятото в старите времена, когато деляли годината само на два сезона – зима и лято. Първомартенските обредни огньове "разпалват" и зареждат със сила новото слънце, според древните представи. А като отплата хората искат Марта да не ги "пърли" и изгаря през лятото.

По традиция мартеници се носят до Младенци – на 9 март или до Благовец – на 25 март. По-рядка е била навремето практиката да се носят само през първите три дни от март. Още по-ограничен е обичаят мартеници да се носят цели 40 дни или чак до жътва. Най-популярна и до ден днешен е представата, че червено-бялата мартеница се сваля, когато човек види цъфнало плодно дръвче. Свалената мартеница се връзва на цъфнала клонка, за да стане плодовито дървото. По-трудно изпълним за градските жители е обичаят мартеницата да се свали, когато видиш щъркел за първи път през пролетта. Поверието е, че ако видиш щъркела в полет, всичко през годината ще ти върви добре - сякаш "хвърчи". А ако щъркелът е кацнал, ще си сънлив и мързелив през идното лято. Затова пожеланието в такъв момент било "Щъркел хвърчи и аз да хвърча". Или пък като хвърляли своята мартеница нагоре към летящия щъркел, децата викали: "На ти на тебе мартеница, а дай на мене здраве"

Източник: 
www.martenitza.org

понеделник, 15 февруари 2016 г.


          The Boss of World
        или
        Ирина Бокова и изборът за Генсек на ООН - 2016 г.



Кандидатите(актуализация към 12 април 2016г.)

Потвърдените кандидати - 8 души

По азбучен ред ( от английски)
Следващият списък съдържа официални кандидатури, които са били обявени от председателя на Общото събрание.
ООН Photo / Mark Garten

Ирина Бокова

Държава: България
Позиция: Генерален директор на ЮНЕСКО
Кандидатура за обявяване от председателя на Общото събрание на 11 февруари 2016 г.
Виж CV Ирина Бокова
Вижте Визия Ирина Бокова

ООН Photo / Rick Bajornas

Хелън Кларк

Състояние: Нова Зеландия
Позиция: администратор на ПРООН, бившия премиер на Нова Зеландия
Кандидатура за обявяване от председателя на Общото събрание на 04 април 2016
Виж CV Хелън Кларк
Инструменти за кампанията на кандидата: уебсайт | Twitter | Facebook

ООН Photo / Аманда Voisard

Наталия Gherman

Държава: Молдова
Позиция: Бивш заместник-министър председател и министър на външните работи, Молдова
Кандидатура за обявяване от председателя на Общото събрание на 19 февруари, 2016
Виж CV Наталия Gherman на
Вижте Визия Наталия Gherman на

ООН Photo / Mark Garten

Антониу Гутериш

Държава: Португалия
Позиция: Върховният комисар Бившият ООН за бежанците и бивш министър-председател на Португалия
Кандидатура за обявяване от председателя на Общото събрание на 29 Февруари 2016
Виж CV Антониу Гутериш е
Вижте Визия Антониу Гутериш е

ООН Photo / Evan Schneider

Сърджан Керим

Държава: Македония
Позиция: Бившият външен министър и бивш председател на Общото събрание на Организацията на обединените нации
Кандидатура за обявяване от председателя на Общото събрание на 15 Декември 2015
Виж CV Сърджан Керим
Вижте Визия Сърджан Керим
Инструменти за кампанията на кандидата: уебсайт | свързани в

ООН Photo / Evan Schneider

Игор Лукшич

Държава: Черна гора
Позиция: заместник министър-председател и министър на външните работи
Кандидатура за обявяване от председателя на Общото събрание на 15-ти Януари 2016
Виж CV Игор Лукшич
Вижте Визия Игор Лукшич

ООН Photo / Rick Bajornas

Весна Пусич

Държава: Хърватска
Позиция: заместник министър-председател и министър на външните работи
Кандидатура за обявяване от председателя на Общото събрание на 14 януари 2016 г.
Поддържа единствен термин ?: Да
Виж CV Весна Пусич на
Вижте Визия Весна Пусич на
Вижте отговора Весна Пусич към 1 за 7 милиарда на писмо
Инструменти за кампанията на кандидата: уебсайт | Twitter | Facebook | Instagram

ООН Photo / Devra Бърковиц

Данило Тюрк

Държава: Словения
Позиция: Председател на Глобалната инициатива за справедливост, бивш президент на Словения
Кандидатура за обявяване от председателя на Общото събрание на 9-ти февруари, 2016
Виж CV Данило Тюрк
Вижте Визия Данило Тюрк

Потенциалните кандидати, посочени в пресата и на други места

По-долу съдържа списък на лицата, чиито кандидатури (доколкото ни е известно) не са били официално признати от председателя на Общото събрание. Тя е била събрана обективно, използвайки онлайн новинарски статии. Изброените не трябва да се разглеждат като потенциални кандидати извън пределите на спекулации и слухове.
ООН Photo / Marco Кастро

Янош Áder

Държава: Унгария
Позиция: Председател
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Eskinder Debebe

Мишел Бачелет

Държава: Чили
Позиция: Председател на Чили, бивш началник на жените на ООН
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Devra Бърковиц

Алисия Bárcena Ибара

Държава: Мексико
Позиция: Изпълнителен секретар на Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибския басейн на ООН
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Rick Bajornas

Жозе Мануел Барозу

Държава: Португалия
Позиция: Бившият председател на Европейската комисия
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Marco Кастро

Карл Билд

Държава: Швеция
Позиция: министър на външните работи
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Rick Bajornas

Хелън Кларк

Състояние: Нова Зеландия
Позиция: администратор на ПРООН, бившия премиер на Нова Зеландия
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Мишел Poire

Мирча Джоана

Държава: Румъния
Позиция: Бивш председател на Сената
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Rick Bajornas

Кристалина Георгиева

Държава: България
Позиция: Комисарят на ЕС за хуманитарна помощ
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Райън Браун

Далия Грибаускайте

Държава: Литва
Позиция: Председател
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Paulo Filgueiras

Ребека Grynspan

Държава: Коста Рика
Позиция: Главен секретар на SEGIB, Иберо-американската генерален секретар, бивш държавен секретар на ООН
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Eskinder Debebe

María Ангела Олгин

Държава: Колумбия
Позиция: министър на външните работи
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Paulo Filgueiras

Вук Йеремич

Държава: Сърбия
Позиция: Председател на Центъра за международни отношения и устойчиво развитие, бивш министър на външните работи
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Райън Браун

Ян Кубиш

Държава: Словакия
Позиция: Ръководител на мисията на ООН за съдействие в Афганистан (UNAMA), СПГС
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Marco Кастро

Мирослав Лайчак

Държава: Словакия
Позиция: министър на външните работи
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Rick Majornas

Susana Malcorra

Държава: Аржентина
Позиция: ООН началника на кабинета на Генералния секретар
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Ализа Eliazarov

Ангела Меркел

Държава: Германия
Позиция: канцлер
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Mark Garten

Амина Мохамед

Държава: Нигерия
Позиция: на Генералния секретар на ООН за специален съветник на пост-2015 планиране на развитието
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Райън Браун

Романо Проди

Държава: Италия
Позиция: специалния пратеник на генералния секретар на Сахел, бивш министър-председател на Италия
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Rick Bajornas

Дилма Русеф

Държава: Бразилия
Позиция: Председател
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Mark Garten

Кевин Ръд

Държава: Австралия
Позиция: Бившият премиер
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Rick Bajornas

Радек Шикорски

Държава: Полша
Позиция: маршал на Сейма, бивш министър на външните работи
Източник: кликнете тук за повече информация

ООН Photo / Mark Garten

Александър Стуб

Държава: Финландия
Позиция: министър-председател
Източник: кликнете тук за повече информация




Предисторията

                    Предистория по принцип е Прецесия (Предхождане) във Времето .
                    С други думи събитията и фактите , които предшествуват едно събитие , което е точно фиксирано и определено във Времето , кога ще започне и кога ще завърши .
                     В нашият случай събитието е избор на Генерален секретар на ООН .
                     Генералният секретар е главното административно длъжностно лице на Световната организация .
                    Тази година в изборът за Шеф на света бе номинирана българката Ирина Бокова , Генерален Директор на ЮНЕСКО .
                      В 21 часа на 09 февруари 2016-та година Външният министър на България Даниел Митов изпрати официалната номинация на Ирина Бокова за Генсек на ООН .
                     Предисторията на това историческо събитие започва навярно през първата година от вторият мандат на сегашния генерален секретар Бан Ки Мун .
                     Въпреки , че няма регламентиращ документ по колко мандата може да преповтори един генсек на ООН , то до сега всички са стояли най-много 2 мандата.
                     Така през 2012 г. ( когато е започнал втория мандат на Бан Ки Мун е започнала подготовката на новите мераклии за поста .
                      По ротация генсек е трябвало да излъчи Източна Европа .
                      Двама опитни български дипломати не са се зарадвали със сигурност на номинацията на Бокова .
                      - Нашият представител в ООН - Стефан Тафров , който в деня на номинацията (09.02. ) е имал рожден ден .
                      -  и специалният посланик на ООН за Ирак Николай Младенов .
                         Единият е бил 2 пъти зам . министър на външните работи , а другият - министър на външните работи .
                         Според източници от посолството ни в САЩ - двамата са се срещали с редица фактори в ООН , за да предложат Кристалина Георгиева - за кандидат за генерален секретар .
                        Очаква се Стефан Тафров да се появи сред кандидатите за шеф на УНИЦЕФ , т.к. изтича срокът на посланик в ООН .
                        Николай Младенов пък до последно се е надявал на поста зам . генерален секретар на ООН . Той е можел да заеме поста , ако генсек на ООН не е от България .
                        Няма да се спирам на политическите битки , интригите и мълчаливото противопоставяне срещу Бокова , но това което преживяхме през последните 1-2 години до номинацията на Бокова  показват , че битката е била безмилостно жестока .
                      Така или иначе , ние българите имаме вече 4 опитни и избираеми фигури на политици от международен ранг .
                       Най-опитният и титулуван измежду тях Ирина Бокова бе номинирана за Генерален секретар на ООН .
                      Това е най-високата длъжност в световната чиновническа йерархия .



Резултат с изображение за ирина бокова юнеско


                               Структура
                                                                            на 
           Организацията на Обединените Нации

                                                    ООН има 6 основни органа.
                                                                    Това са :
                                                                  Общо събрание ,
                                                            Съвет за сигурност ,
                                                            Икономически и социален съвет , 
                                                            Съвет за попечителство ,
                                                            Международен съд и
                                                            Секретариат






Емблема на ООН



Залата на Общото събрание ( Асамблеята ) на ООН 

           Генералният секретар на ООН    
е най-високо поставеното в администрацията на ООН длъжностно лице.на световната организация .
Избира се и се назначава от Общото събрание   ( ГЕНЕРАЛНАТА АСАМБЛЕЯ ) на ООН по препоръка на Съвета за сигурност на ООН за мандат от 5 години .Под негово ръководство е Секретариатът на ООН .Настоящият генерален секретар  е Бан Ки Мун от Южна Корея .

             Освен политическото влияние и обществения престиж постът начело на ООН идва с годишна заплата от 200 хиляди долара без данъци, неограничен бюджет за представителни разходи, трима постоянни телохранители, луксозна лимузина, просторен кабинет на 38-ия етаж в централата на организацията в Ню Йорк, както и пететажна резиденция, разположена върху 1300 кв.м в непосредствена близост до централата.


Кабинетът на Генералния секретар на ООН на 38-я етаж в централата  в Ню Йорк .



Регионални групи на ООНГенерални секретариБрой мандата
Западна Европа и Други47
Източна Европа00
Латинска Америка и Карибите12
Азиатско-тихоокеански регион24
Африка23
Както се вижда от таблицата - до сега Източна Европа не е имала право на мандат  .


Общото събрание е съвещателният орган на ООН. 
В него вземат участие всички страни членки , като всяка от тях дава един глас.
 Решения по съществени проблеми се приемат при мнозинство или 2/3 от гласовете в зависимост от важността на проблема.  Членуват 193 държави . За вземане на решение трябват минимум 118 гласа.

                                                                 Съвет за сигурност 

Съветът за сигурност е постоянно действащ орган на Организацията на обединените нации .
Решенията на Съвета се вземат с 9 гласа "ЗА" , от общо 15 гласа.
Останалите 4 органа няма да разглеждам защото те не влияят върху избора на Генерален секретар .


ООН , 5Е "ВЕЛИКИ"  И ИРИНА БОКОВА 
България може да отбележи през 2016 г. действително глобален политически успех.
                                                     (Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция) са 5-те големи ,
                                             които избират Генералният секретар на ООН .
По пътя към върха на ООН

 " Само три длъжности си заслужават да се води кампания 
- президент на САЩ , 
 -кмет на Ню Йорк и 
 -генерален секретар на ООН. "
                                                        Маикъл Блумбърг - бивш кмет на Ню Йорк



   КАК БИХА ГЛАСУВАЛИ 15-ТЕ ДЪРЖАВИ ЧЛЕНКИ

           НА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ООН

               ( ПРИ ИЗБОРЪТ НА БОКОВА ЗА ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР )
             


          Съветът за сигурност на ООН е постоянно действуващ орган .
          Има 15 държави членки - 5 са постоянни ,а 10 са непостоянни .
         Непостоянните членове се избират за 2 години мандат , така че на всеки 
1-ви януари Съвета се попълва с 5 нови и си отиват 5 стари членове .
  На териториален принцип :
5 - са от Африка и Азия ,
1 - от Източна Европа ,
2 - от Латинска Америка ,
2 - от Западна Европа и други страни .
         Председателят на Съвета за сигурност се сменя ежемесечно .
         Решенията на Съвета се вземат с 9 гласа "ЗА"  от 15 -те члена .


                                   Залата на Съвета за сигурност на ООН .

            Да се опитаме да пресметнем шансовете на Бокова при гласуването .
Тя е безспорният фаворит в изборът , които ще разгледам по - късно .  Сега да отбележа , че 
Бокова се познава лично с 4 от  петте ръководители на държавите постоянни членки ,които по устав са с право на "вето'.
            Това са :
Обама           - от САЩ ,
Путин            - от Русия .
Си Дзинпин  - от Китай ,
Оланд           - от Франция .
            Няма информация дали английската кралица познава Бокова лично , но пък веднага се досещам , че този който може да лобира за Бокова пред кралицата е нейният братовчед - царят на българите Симеон Втори .
             Освен това ,за около месец време Бойко Борисов два пъти се среща с Дейвид Камерън - министър председател на Великобритания . Това се случи малко преди и след Нова година ,първо в България , а после и във Лондон .
  Премиерът  не е пропуснал да лобира за Бокова . Уверявам ви !
             При това посещение в Лондон Борисов се срещна и с настоящият Генерален секретар на ООН , южнокореецът Бан Ки Мун .
              По редица белези личи ,че Бан Ки Мун иска именно Ирина Бокова да го замести на председателския стол в световната организация .
              Така , че в момента България владее всички основни козове на масата на световната геополитика .
              Изключително важно ще бъде и лобирането на всеки един от 5-те големи играчи
сред непостоянните членове в момента :
  На Русия - върху Ангола , и Венецуела ,
  на  Франция - върху Сенегал , Ангола и донякъде Испания ,
  на САЩ - върху Украйна , Уругвай , Япония и Ангола
  на Великобритания - върху Нова Зеландия и Малайзия,
  на Китай - върху азиатските страни членки

       За да спечели гласуването на Бокова са й необходими 9 гласа от общо 15 !

             Аритметиката показва , че това  евентуално биха могли да бъдат 5-те постоянни членки
 ( САЩ , Русия , Китай , Франция , Англия ) +  Испания , Украйна , Сенегал и Ангола .
          От своя страна Бокова предвидливо продължава да се среща и опознава с лидерите на държавите членки .Тя се срещна миналата година с испанския крал Фелипе и кралица Летисия . Има позиции в Япония където е била по линия на ЮНЕСКО и се е срещала с престолонаследника на Япония ,и министъра на образованието .
           Има учредена награда за образование ЮНЕСКО - Япония .
           Бокова динамично се среща с всички фактори от които зависи гласуването и се старае да ги привлече на своя страна .
          Две седмици след като Египет бе избран за непостоянен член на Съвета за сигурност с мандат 2016-2017-та година , Бокова се срещна и с президента на Египет -  Aбдел Фатах ал Сиси

                              Среща между Ирина Бокова и Египетския президент


                                                     С президента на Шри Ланка

            Френско говорящият Сенегал , също  изглежда е на страната на Бокова .
Франция ще осигури гласът на бившата си колония .
За Бокова вече бе лобирано в Сенегал за кандидатурата й като шеф на ЮНЕСКО .
През 2005-та г. тогавашният вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин лобира в Сенегал за Бокова .
            Украйна е друга наша надежда в гласуването . Първо защото е  от Източна Европа , а кандидатът е от тук и второ , защото все пак древна Велика България се е намирала и в днешните земи на Украйна .
            Испания е в състояние да повлияе на Испански говорящият Уругвай , но тук основно влиянието е на САЩ . Та нали казват на Уругвай - "Американската Швейцария ".
            Ангола има за президент от 1979-та година до сега ,завършилият в СССР - Жузе Едуарду Душ Сантуш .  Очакваме гласът и на Ангола . При това  когато е бил в изгнание ,през 60-те години на миналия век , той е живял във Франция ,която също е на страната на Бокова .
            Голямата неизвестна (ако има такава ) е дали за поста Генерален секретар на ООН ще се кандидатира г-жа Хелън Кларк , бивш министър -председател на Нова Зеландия .
            Тогава ще се наложи Великобритания да гласува за нея , защото Нова Зеландия е в Британската общност . Естествено и Малайзия ще я подкрепи се вижда от пръв поглед .
            Но тя никога ( при участието на Бокова)не може да събере 9 гласа "ЗА".
            Крайният срок за номинации е краят на месец март .
Ако Хелън Кларк се откаже да се кандидатира , то Бокова удвоява шансовете си за успех .
         Освен това ,нали Ванга е казала , че светът ще се промени , а България ще се оправи , когато "дойде една жена със светла коса " .
        Единствената жена ,която отговаря на описанието на Ванга е Ирина Бокова .
        Това ще се случи в годината на Промяната : 2016 !


         Петима са до момента официалните кандидати и конкуренти на Ирина Бокова .
4 - ма от тях са от Източна Европа .
 Това са :
Весна Пусич от Хърватия  - бивш външен министър
Сърджан Керим от Македония  е бивш председател на Общото събрание на ООН през 2007/8 -ма година .
Игор Лукшич от Черна гора - бивш външен министър  и ,
Данило Тюрк от Словения  - бивш президент на Словения ,бивш посланик на страната си в ООН през периода 2000-2005 година и е бил помощник на генералния секретар на ООН по политическите отношения .
Петият кандидат е от Португалия - Антонио Гутиериш , който е бил в системата на ООН като бивш Върховен представител за бежанците.


           снимка "24 часа"



  
6 април 2016 г. Бокова с председателите на ЕК - Жан Клод Юнкер  и Европеиския парламент- Мартин Шулц